John Tune Kristiansen:
 
Jeg glæder mig utroligt
 

Mange af de ting vi beskæftiger os med og oplever hér i livet beror på tilfældigheder og sjove sammentræf.

Lidt af en tilfældighed var det også, at det netop blev 45 årige John Tune Kristiansen, der pr. 1. oktober 2000 kunne få en livslang drøm til at gå i opfyldelse - nemlig at få ansættelse som fuldtids fodboldtræner.


John Tune Kristiansen
 
Søndag den 1. oktober var John Tune Kristiansens første officielle arbejdsdag som talentudviklingstræner i Køge Boldklub - og den benyttede han til at drage med divisionsholdet på pointtogt til Esbjerg, for på dén måde at få hilst på og snakket med spillerne, trænere og ledere fra klubben der havde taget turen med til Vestkysten.

- Ja det var helt rigtigt lidt af en tilfældighed. Min søn, Claus og en af hans kammerater skiftede i sommer fra Haslev til Køge hvor de spiller på Drengeholdet. Jeg følger dem naturligvis tæt både til træning og kamp, og kom så en dag i snak med nogle af spillerne i Køge, som jeg kender særdeles godt. Vi snakkede lidt frem og tilbage - bl.a. om Køge Boldklubs tildeling af DBU's nye Integreret Talentudvikling (ITU) - hvor 10 klubber i Danmark skulle ansætte en fuldtids talenttræner. Et par af dem opfordrede mig direkte til at søge stillingen - de kendte vel min "lidenskab for fodbold". Jeg tænkte situationen godt og grundigt igennem, fik snakket med min kone om det - og så besluttede jeg mig for at søge jobbet. Og jeg blev simpelthen så glad da Køge Boldklub kontaktede mig og ville have en snak med mig. Vi blev så, efter nogle møder, hvor vi fik "kigget hinanden lidt an" enige om at indgå samarbejdet, fortæller John Tune Kristiansen, der fredag den 29. september stoppede på sin arbejdsplads gennem otte år, VW i Glostrup.

- Jeg var glad for mit gamle arbejde. Ingen tvivl om det. Men jeg glæder mig altså som et lille barn til at komme igang med arbejdet i Køge. Jeg er sprængfyldt med ny energi. Ja, min kone siger ligefrem at hun ikke har set mig så glad det sidste halve år, griner John Tune Kristiansen, der har taget hul på jobbet bl.a. ved et par gange at hjælpe med til træningen i Ynglingeafdelingen, for her igennem at lære de unge mennesker at kende, ligesom han er med når Henrik Jensen og Lars Frisch svinger pisken over A-truppen.

John Tune Kristiansen har bestået DBU's Prof 1 og Prof 2-kurser. Inden for kort tid skal han til et testkursus hos DBU, og sideløbende med jobbet som talentudviklingstræner i Køge, skal han yderligere tage Elite- og Diplomtræneruddannelserne.

Egen trænererfaring har han opbygget gennem en snart 12 år lang trænerkarriere, der går over divisionsholdene Frem og Herfølge samt serieklubberne AIK 65 Strøby og Haslev FC. Fælles for hans arbejde i alle fire klubber er, at han har kunne føre dem til oprykning til en højere række. Ialt har John Tune Kristiansen syv oprykninger at se tilbage på som træner. En flot statistik

- Jeg synes tendensen er fin herhjemme, at alle trænere efterhånden er enten halv- eller heltidsansatte i klubberne. Selve træningen ude på banerne er nemlig kun toppen af isbjerget. Til jobbet hører nemlig masser af "hjemmearbejde" såsom tilrettelægning af kommende træningspas, forberedelse til kamp, studere kommende modstandere - ligesom evnen til god mandskabsbehandling næsten er et "must" i branchen, fastslår John Tune Kristiansen.

Hvilke opgaver er det så, John Tune Kristiansen fremover skal varetage i Køge Boldklub?

Ja, først og fremmest skal han stå for talentudviklingen af elitespillere i alderen 17-21 år i tæt samarbejde med cheftræner Henrik Jensen, ynglinge- og juniortrænerne. John skal arbejde med spillere, der kan og vil noget med deres fodboldspil. Invitere talentfulde spillere til prøvetræning i klubben, så de kan prøve at træne med i en aftalt periode - og herefter, sammen med klubbens Eliteudvalg, rådgive dem, evt. tilbyde dem at blive i klubben, eller de kan vælge at tage tilbage til deres barndomsklub igen. Talentudvikling af fodboldspillere er en lang proces. Det er ikke noget man "bare gør" fra dag til dag. Det tager sin tid. Det kræver tålmodighed fra såvel spillere som træner, siger John Tune Kristiansen, der også skal fungere som assistenttræner i klubbens førsteholdstrup.

- I første omgang - frem til jule- og nytårspausen - trænes der efter behov. Der udtages i første omgang en trup på 10-14 pillere indenfor egne rækker. Dem starter vi med førstkommende onsdag den 11. oktober. Senere er det meningen at vi skal lave træningssamlinger for interesserede talenter fra andre klubber. Torsdag den 12. oktober skal vi iøvrigt til møde hos DBU sammen med talentudviklingstrænerne fra de øvrige ni klubber i ITU-projektet. Her vil DBU give en redegørelse for det videre forløb i arbejdet. Fra Køge deltager også Henrik Jensen, fortæller John Tune Kristiansen.

Den nye talentudviklingstræner i Køge Boldklub har også stor erfaring fra sin egen aktive karriere at høste af. Som aktiv nåede JohnTune Kristiansen at spille 176 førsteholdskampe for Køge i hvilke han scorede 32 mål. Deriblandt var tre gange hattrick. I sæsonen 1979 sluttede han øverst på topscorerlisten i 2. Division med 16 fuldtræffere. Derudover nåede han at spille ca. 30 førsteholdskampe i Boldklubben Frem og ca. 150 kampe i Herfølge.

- Største fodboldoplevelser og -skuffelser? Uha, det er et godt spørgsmål, smiler John Tune Kristiansen - men efter en kort tænkepause, hvor hans lange fodboldliv lynhurtigt passerer forbi lyder svaret:

- Jo, det var at være med i Køges berømte Europa-Cup kampe mod FC Bayern München i 1976 samt sæsonen 1979, hvor vi ikke kun rykkede op i 1. Division, men også kvalificerede os til DBU's Landspokalfinale mod B.1903 i Idrætsparken. Min største skuffelse var nok tilbage i 1986 hvor Herfølge gav mig besked på at de ikke længere kunne bruge mig som fodboldspiller. Det var en slem skuffelse, jeg var jo kun 31 år, men set i bakspejlet nok et positivt spark bagi der fortalte, at det ikke altsammen "bare går af sig selv". Herefter spillede jeg én sæson i Ringsted og yderligere én sæson til i Køge i 1988, inden jeg begyndte at tage hul på min trænerkarriere, slutter John Tune Kristiansen, der altså glæder sig voldsomt til at tage fat på arbejdet med de unge mennesker.